Bugüne Kadar Rastladığımız En Güzel Kızlardan Biri ''GERMANİA NOVA'' - 2. Bölüm

Bu özel tekneyi ülkemize getirerek bir ilke imza atmış, böylesine ayrıcalıklı bir teknede neredeyse tecrübesiz genç denizcilere böyle bir şans vermiş olan değerli armatör ve iş insanı sayın Nimet Arif Kurtel Bey’e sonsuz teşekkürlerimi sunmak isterim.

Yaznın ilk bölümünü okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.

https://yelkenciningazetesi.com/bugune-kadar-rastladigimiz-en-guzel-kizlardan-biri-germania-nova

 

GÖCEK’TE BİR RÜYA

Tekneyi Fransa’dan kendi ekibi getirmiş Göcek’e ve orada bizimkiler teslim almışlar. Yaklaşık bir hafta boyunca teknede kalıp tekneyi tanıtmışlar. Teknik aksam, salma, makine dairesi, motor, yelkenler nasıl çalışır, arıza aksaklık olursa ne yapılır gibi. Bu arada günübirlik yelken yapmışlar. Halil Kaptan bize gerçekten yararlı bilgiler verdiler diyor.

Bir süre sonra da tekneyi Göcek’ten alıp Bodrum’a şimdiki yerine getirmişler. Ve ilk yolculuğu St Tropez’ye yapmak üzere hazırlanmaya başlamışlar. Ve bu doğrultuda tayfalar birer ikişer toplanmaya başlamış Germania Nova’nın kalbinde.

Tıpkı şimdi bizim bir araya geldiğimiz gibi. Bir gün rotası planlanan ve gerçekleştikten sonra yani şimdiyse o zamanları yeniden hatırlayıp yelkenseverlere ulaştırmayı planlayan bu masanın etrafında.

Halil İbrahim Yolver Kaptan ki zaten yelken camiası onu oldukça iyi tanıyor, sekiz - dokuz yıllık bir tekne ve yelken geçmişi var. En alttan başlamış çalışmaya. İş ancak öyle öğrenilir diyor. Elinizden her şey gelecek teknede. Sadece kaptanım demekle olmuyor.

Mütevazı ve sakin tavırlarıyla dikkatimi çeken, aynı zamanda da Arif Bey’in kardeşi olan Demir Kurtel Bey işlerinin yoğunluğundan çok masada oturamasa da bu seyahat boyunca adını sıkça duyduğum bir arkadaş. Yunus Akçalı şimdilerde pilot. Ancak çok deneyimli ve bir çok yeni yelkencinin yetişmesine katkıda bulunan bir yelken kulübünün de sahibi. Sohbet boyunca böylesi bir tekne için olmazsa olmaz olan o gür ve net sesiyle, sözcü seçildiği için en çok o konuştu.  Olayları anlatış tarzı da elbette bir denizci gibiydi. Zaman zaman detaylara girerken bazen de özetlerle yetindi. Sağ olsun.

Yine beni affetsin çok sessiz konuştuğu için biraz takıldığım Germania Nova’nın kaptanı Bülent Akın. Onda gerçekten teknenin tüm ağırlığı omuzlarında olan bir ağırbaşlılık gördüm.

Ve Aydın / Söke’den çıkıp, denizi sevdiği ve maceralara yelken açmak, denizde sınanmış sağlam dostluklar kurmak için gelmiş olan Germania Nova’nın en gençlerinden Abdullah Çeliker ile yakın arkadaşı Mersinli, denizin hayata bakışını değiştireceğine inandığından burada olan Fatih Çolak.

BEKLE BİZİ SAİNT TROPEZ

Tüm mürettebat 13 kişi olarak çıkıyor Türkiye’den 22 Eylül 2022’de. Ben sadece bu görüşmede olanları yazdım. Geri kalanlara selam olsun.

Dört gün, dört gece 3 kaptan idare ederiz diye düşünüyorduk. Çünkü ekibi yönlendirmek gerekiyordu. Teknede gerçek bir uyum olmazsa her şey karmakarışık bir hal alırdı ve çıkamazdık içinden. Böylesine sıradışı bir tekne, böyle genç bir mürettebatla ve tüm dünyanın gözü önünde biraz da Türk denizcilerinin kendini gösterme şansı olacak olan yolculuk Arif Bey’in de katılmasıyla birlikte öğleden sonra Bodrum kale önünde başlıyor. İlk gece Santorini’yi geçerken ilk sağlam havamızı yedik diyor Halil Kaptan. Ana yelkeni bile çok zor kapattık.

Gün doğumunda Mora Yarımadası’nı geçip tüm gün yelken seyriyle İon Denizi’ni aşıyorlar.  Sicilya ilk ulaştıkları nokta oluyor. Burada bir gece kalıyorlar. Ardından Arif Bey’i işleri nedeniyle Türkiye’ye uğurlayıp yeniden yola çıkıyorlar. Gün sonunda Messina Boğazı’na yaklaşıyorlar. Gece saat iki sularında Stromboli’ye ulaşıyorlar. Tiren Denizi’ni geçtikten az sonra hava patlıyor yeniden. İki gün boyunca iletişimsiz kalıyorlar. İki gün önceki raporlarla idare etmeye çalışıyorlar.  Sardinya’ya fırtına ile girseler de sonrasında lodos karşılıyor onları. Ama mürettebat yavaş yavaş alışıyor bu duruma artık.

“Mora yarımadasında gece yıldızlarla dümen tuttuk iki vardiya halinde. İon Denizi geçişi yaptık ama açı tutmayınca orsayla yol alırken Korsika’ya 20 mil kala hava patladı” diyor Bülent Kaptan.

DEVAM EDECEK

Yazı: Sema Erdal / Yelkencinin Gazetesi Bodrum Temsilcisi

Fotoğraflar ve filmler: Halil İbrahim Yolver 

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap

Sosyal Medyada En Çok Bu Hashtag'lerle Arandık!