Hayalin Peşinde - 8. Bölüm

Tekne içinde yaptığım işleri sonbahar ve kış aylarına bırakmıştım biliyorsunuz. Teknemde elektrik vardı ama ben kendime mini bir soba yapmaya karar verdim. Soğuklar fena bastırmış çalışmayı zorlaştırıyordu. İş yerinde gaz tüpleri vardı, bir tanesini kesip doğrayıp sobaya çevirdim. Çok da işlevli oldu:) Sobanın karşısında çalışmak artık daha keyifliydi hele birde  çayımızı demleyip müziğin ritminde çalışmak bambaşka keyifliydi desem abartmış olmam.

 

 

Teknemizin içinde kanal birleşme yerlerine birer kat epoksi elyaf uyguladıktan sonra kontrplakları zımpara ile pürüzsüz hale getirdim, delikleri - çatlakları epoksi macunla kapayıp  zımparaladım. Ahşap tahtaların üstünü maske bandıyla kapattım, maskeledim ve astar boya vurulacak duruma getirdim. Komple astar boyayı el rulosu ve fırçasıyla boyadım. Kontrplak, sünger gibi vurulan her katı emiyor. Ben iki kat atıp bıraktım, yeterli olacaktır. Kuruma işlemi için ben bir gün bekledim. Normalde 3-4 saatte kurumuş gözüküyor. Sonrasında içeriye epoksi boya kullandım. Ahşap olan yerleri ise meşe renkli koruyucu politex sürdüm. İki - üç kat ne kadar sürersen o kadar koyulaşıyor.

   

 Teknenin kontrplaklarını yerleştirmeden önce yapılması gereken  bir sürü iş var. Öncelikle elektrik tesisatının yerlerini belirleyip doğru yerlere eksiksiz özel liych kablo çekmelisiniz. Kalınlığının kaç mm olacağını kullanacağınız aletler ve cihazlar belirleyecek. Elektrik tesisatlarından sonra temiz su ve sintine borularının yerlerine döşenmesi gerekiyor. Ben, boru olarak gaz borusu tercih ettim çünkü çok sağlam. 🙂👌

Başaltı kamaram açık versiyon, yatağımın altı boydan boya dolap alanı. Onun alt kısmına ise 300 lt esnek su deposu yerleştirdim. Her şekle uygun su depoları  kullanabilirsiniz. Ben 50 litre pis su deposu, 50 litre de mazot deposu kullandım. Bunların yerleri ise havuzluktaki sağ ve sol oturma yerlerinin altı oldu. Geriye kalan, bana göre en önemli olan şey ise topraklama hattı. Tekneniz sürekli elektriğe maruz kalıyor  ve bunu denize iletirken metal olan aksamları korozyona mutlaka uğratıyor. Emin olabilirsiniz. Ben teknenin ortasına 150x15 mm’lik bakır lama monte ettim, bu lamanın üzerine 5-6 delik delip metrik 5 dış çektim. Teknedeki metal aksamları saymak gerekirse;

1-motor

2-salma

3-direk bağlantısı

4-dümen palası

Zaten tekne dışında şafta, salmaya ya da motor cıvatalarına, pervaneye belirli oranda tutyalar koyuluyor. Ben bir tek dümen palasına koydum ama bütün metaller bir birine bağlı. O yüzden ilk iletken olan tutyalardan erimeye başlayacaktır diye düşünüyorum. Kısmet artık… Neyse velhasıl kelam tekne yapımında  sıralama çok önemli. Teknenin içini kapladıktan sonra bir daha sökme şansınız olmuyor. Benim yaptığım hata, yan çarmıh tellerinin bağlantı demirini en sona bırakmak oldu. Bu yüzden cıvatalara somunları takamadım.  Tekrardan yan duvarları  sökmek zorunda  kaldım. Teknemizin hemen hemen içinde her şeyi bitmek üzereydi. Tuvalet taşını yerleştirdik, tesisatını çektik. Lavabolar yerleşti, tekli ocak yeri hazırlandı, takıldı. Eniştenin arabasından oto teybine el konuldu, tekneye takıldı. Hoparlörler takıldı, iç direğin üstüne sabit masa ayarlandı, demli bir çay  demlendi ve (hayalimizin peşinde) inceden bir Türk sanat musikisi eşliğinde o anı yaşamak kaldı.

Denize inmeden bile mükemmel bir his uyandıran bu durum seyirdeyken kim bilir nasıl olacaktı.

                                

Bu yazımızı deniz aşığı dostlarımız için bir şiirle taçlandırmak istiyorum

#hayalinizinpeşinden gidin...

 

Yazı ve Fotoğraflar: Sertan Sayın

 

YELKEN

Sevdanın kıyısında durmuştum

Yelkenler hazırdı gerilmeye

Her şey seni beklerken yolculuklara

Sen kumdan kuleler yaptın çocuklara

Sahilde çekirdek çıtlatmayı

Tercih ettin nedensizce

Dolu yelkenlerle dümen tutmaya

Sorumluluk ağır dedin

Hem yelken açmak da zor iş

Oysa çok iyi bilirdin

Dümende hep benim olduğumu fırtınalarda

Ve hep benim yelken bastığımı

Lodoslarda bir başıma

Sen sadece durgun sularda

Ve güneşli havalarda çıkardın güverteye

Seni çocuklara bırakıp

Demir aldım martılarla

Madem ki sevemedin denizleri

Tüm karalar sana kalsın

Elbet bir denizci bulunur

Varılan limanlarda

 

Mehmet Ali KADAKAL

Yapılmış Yorumlar (4)

Yasin Arkan
25 Ağustos 2022, 22:27

Eline sağlık Sertan kardeş

Sertan Sayın
20 Eylül 2022, 21:38

Teşekkür ederim güzel yürekli kardeşim. Yasin Arıkan

Nihat
06 Şubat 2023, 19:10

Güzel bir emek, bayıldım.

sertan sayın
06 Ekim 2023, 11:09

Teşekkür ederim Nihat Bey

Yorum Yap