Mecmualardan Dergilere

Süreli yelken dergilerinin ve kapak resimlerinin sergilendiği Cumhuriyet Türkiye’sinin yelken sporu tarihi İstanbul Yelken Kulübü’nde.

Yelken dergilerinin kapaklarında yayınlandığı ayın en popüler yatlarını göreceksiniz. Aynı zamanda hareketli salma sınıflarının ilk defa kapak olduğu senelerde, belki de kendi spor geçmişinizi hatırlayacaksınız.

Bu süreli dergilerin önemli bilgileri de yelken tarihi açısından incelemeye sunuluyor. Örnek olarak 1940’larda yapılan ilk Cumhuriyet trofe yarışı Barbaros kupasını, Asaf Beşpınar’dan başlayıp Mıcık Beri ve Turgut Gürer ile devam eden rayting hesaplarının nereden gelip nasıl geliştiğine yer verilecek.

İlk yarış kupalarından 1850’lerde Kraliçe Viktoria tarafından verilen bir kupanın enteresan hikayesi de sunuluyor. Üstünde deniz tanrısı Posedion ve yunus olan bu kupanın II. Dünya Savaşı yıllarında nasıl futbol şampiyonluk kupası olarak verildiği de dönemin basınından izlenecek.

Hazırsanız dergi kapaklarında tramolalara başlayabilirsiniz, fotoğraf makineleriniz neta olsun. Cumhuriyet Yelken tarihinde yarış başlıyor. Start 1930’lar, dönülecek şamandıralar sırasıyla 1940, 1950, 1960, 1970 ve 1980’ler…

Sergi Komitesinin hazırladığı yeni sergi 11 Ekim 2024 Cuma saat 19.00’da kapılarını açıyor.

‘MECMUALARDAN DERGİLERE, 1930-1980 Yelken Sporumuz’ sergisi 7 Kasım’a kadar gezilebilir.

 

Fotoğraflar: İYK

Yayına Hazırlayan: Doruk Ajans / Yelkencinin Gazetesi Kuruluşudur.

Yorum Yap